V súvislosti s vypaľovaním trávy absolvovali hasiči už 11 výjazdov

25.03.2009 Prešov

Prešov 25. marca (TASR) - Prešovskí hasiči museli v tomto roku už 11-krát zasahovať pri požiaroch, ktoré vznikli v dôsledku vypaľovania trávy, pričom väčšina z výjazdov bola na území samotného mesta Prešov.
TASR o tom dnes informoval Patrik Pulščák z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Prešove.
Podľa vyjadrenia koordinátora krízového riadenia a požiarnej ochrany Mestského úradu v Prešove Jiřího Veličku v čase jarných upratovacích a záhradkárskych prác občania v mnohých prípadoch využívajú tento relatívne najjednoduchší spôsob odstránenia nežiaduceho odpadu a suchých porastov. \"Požiare zapríčinené vypaľovaním takýchto porastov spôsobujú veľké materiálne a ekologické škody. Rovnako sa tak občania dopúšťajú porušenia niekoľkých nariadení mesta a platnej legislatívy v prípade ochrany pred požiarmi, \" uviedol Velička s tým, že za takýto priestupok hrozí fyzickým osobám v správnom konaní sankcia až do výšky 332 eur (10.000 Sk).
Na dodržiavanie protipožiarnych opatrení bude v jarných mesiacoch v meste dohliadať OR HaZZ v Prešove v spolupráci s mestskou políciou. V odpoludňajších hodinách a počas víkendov sa k asistenčným hliadkam pridajú aj dobrovoľníci Hasičského zboru mesta Prešov. Radnica v tejto súvislosti apeluje na občanov, aby dodržiavali právne normy v oblasti požiarnej ochrany, nezakladali ohne a nemanipulovali s otvoreným ohňom na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu.
Možnosti likvidácie nežiaduceho odpadu, suchých porastov, kríkov a stromov, ako aj všetky ďalšie potrebné informácie o spôsoboch nakladania s takýmto odpadmi, sú k dispozícii na bezplatnej zelenej infolinke Technických služieb mesta Prešov a rovnako aj na webovej stránke tamojšej mestskej samosprávy.
 

Vyberte región